Najmniejszy kameleon na świecie

Brytyjski fotograf przyrody odkrył na Madagaskarze najmniejszego kameleona na świecie, o długości zaledwie 2,5 centymetra, z ogonem, który jest niczym więcej niż ludzkim gwoździem. Kameleony są drapieżnikami. W naturze, w zależności od wielkości, obejmują różne zwierzęta w swojej diecie. Małe żywią się owadami i innymi bezkręgowcami. Duże kameleony żywią się małymi ptakami i jaszczurkami - dopinfo.ru. Głównym narzędziem do pozyskiwania jedzenia jest język. Język kameleonów uderza swoją długością, osiągając długość samego zwierzęcia. Za pomocą języka kameleony chwytają owady w dużych odległościach od siebie.

Najmniejszy kameleon to tylko ludzki gwóźdź. Zdjęcie Burrad-lucas.com

Kameleony można karmić muchami, świerszczami, karaluchami, konikami polnymi i innymi owadami. Ale karmienie kameleonów larwami buraków mąki nie jest tego warte ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i niekorzystny stosunek składników mineralnych. Kameleony można wytresować, aby pobierały żywność z pincety, aby mogły również karmić martwe owady, imitując ich ruch. Karm kameleony 1-2 razy dziennie.

Madagaskar to państwo położone na wyspie Madagaskar i sąsiednich małych wyspach, które z kolei znajdują się na Oceanie Indyjskim od południowo-wschodniej Afryki. Ze względu na szczególny klimat rzadkie gatunki zwierząt żyją na Madagaskarze, którego nie można znaleźć nigdzie indziej niż na wyspie Madagaskar. Wiele różnych drapieżnych zwierząt. Nie tylko fauna, ale także flora Madagaskaru wyróżnia się rzadkością i oryginalnością. Na Madagaskarze i nigdzie indziej na świecie rośnie osiem różnych rodzin roślin.