Różowy Kakadu (Eolophus roseicapilla, Eolophus roseicapillus, Kakatoe roseicapillus)

Klasyfikacja

Kingdom : Animals
Typ : struny
Klasa : Ptaki
Zamówienie : Papugi
Rodzina : Kakadu

Wygląd

Długość ciała 37 cm, ogon 17 cm, skrzydła 27 cm; waga około 300-400 g. Górna część głowy ma jasnoróżowy kolor. Tył jest jasnoszary; wędzidełko, policzki, szyja, piersi i brzuch liliowo-czerwone. Herb na zewnątrz białawy, wewnątrz różowo-czerwonawy. Pióra sterujące i muchy są brązowe. Pierścień okołooczny jest rubinowo czerwony. Bill jest szaro-biały. Łapy są ciemnoszare. Kolor mężczyzn i kobiet jest taki sam. U samic tęczówka jest jasnopomarańczowa, u mężczyzn ciemnobrązowa.

Dystrybucja

Mieszka w Australii, w stanach Queensland, Nowa Południowa Walia i we wschodniej Wiktorii.

Styl życia

Pierwotnie zamieszkane przez obszary zalesione i łąki w strefach półsuchych, dziś - wszystkie otwarte obszary kraju, sawanny, w tym obszary uprawne i góry, strefy półsuche, równiny, łąki i otwarte trawniki, pola, uprawy, miasta, parki i pola golfowe. Rzadziej spotykane w lasach. Trzymane są w małych (do 20 osobników) lub dużych (200–1000 osobników) stadach. Prowadź siedzący tryb życia. Większość dnia odpoczywają w koronie drzew, gryząc korę i liście. Po wieczornym podlaniu są one sparowane i odlatują do stałego miejsca do spania. Uwielbiają pływać. Podczas deszczu zwisają do góry nogami z rozpostartymi skrzydłami. Ptaki żyjące na suchych obszarach (północna Australia) wędrują podczas suszy. Chodzą powoli po ziemi. Leć szybko, do 70 km / h. Żywią się trawami, ziarnem (zwłaszcza pszenicy i owsa), słonecznikami, pelargoniami (pelargonium), kaparami, owocami i jagodami (passiflora, mango, drzewo melonowe, papaja), orzechami (spadającymi orzechami pandanusa i szyszkami kazuariny), korzeniami, kiełkami, trawiastymi rośliny, kwiaty, pąki, owady i ich larwy. Bardzo kocham Emex australis. Karmią się wcześnie rano i wieczorem, głównie na ziemi, błąkając się w dużych stadach. Podczas jedzenia ustawiają wartownika.

Hodowla

Gniazda są wysoko w zagłębieniach hodowców gumy. Preferowane są wgłębienia położone na wysokości 4–20 m. Kora wokół wejścia do nich jest obrana z drewna, a wewnątrz zawsze wyłożona jest liśćmi eukaliptusa. W sprzęgle jest od 2 do 5 białych jaj, które oboje partnerzy inkubują w nocy - tylko samica. Pisklęta wykluwają się po miesiącu, około miesiąc później wylatują z gniazda.

Kiedy pisklęta opuszczają gniazdo, gromadzą się w „przedszkolach” liczących do 100 młodych ptaków. Rozpoznają swoich rodziców głosem i zawsze wracają do rodzinnego gniazda po jedzenie. Późniejsze rodziny łączą się w stadach do 1000 ptaków.

Zagrożenia i bezpieczeństwo

Z powodu niszczycielskich nalotów na pola uprawne ludzie umieścili te kakadu jako szkodliwe ptaki i zniszczyli je licznie wszelkimi dostępnymi środkami, w tym strzelaniem z broni i opryskiwaniem małych pól truciznami. Wiele różowych kakadu ginie na autostradach pod kołami samochodów i kiedy zderzają się z nimi.

Nazwa „Galah” przetłumaczona z lokalnego dialektu oznacza klauna, głupca.

Spis treści

Ptaki kochające pokój, szybko przyzwyczajają się do ludzi i utrzymania domu. Są uwalniane, aby latać za darmo. Z dala od domu nie odlatują i zawsze wracają. Ich zdolność do reprodukcji mowy jest ograniczona. Oczekiwana długość życia w niewoli wynosi ponad 50 lat. Po raz pierwszy sprowadzono je do Europy w 1843 r.

Klasyfikacja

Widok obejmuje 3 podgatunki:

  • Eolophus roseicapilla albiceps Schodde, 1989
  • Eolophus roseicapilla kuhli (Mathews, 1912)
  • Eolophus oseicapilla roseicapilla (Vieillot, 1817)

Cena