Niebiesko-szara hiacyntowa ara (Anodorhynchus glaucus)

Klasyfikacja

Kingdom : Animals
Typ : struny
Podtyp : kręgowce
Klasa : Ptaki
Zamówienie : Papugi
Rodzina : Papugi
Podrodzina : Real Parrots
Rodzaj : Ara hiacyntowa

Wygląd

Długość ciała 65-75 cm, ogon 37 cm Upierzenie jest bardzo piękne i jasne. Zabarwienie jest niebieskie z zielonkawym odcieniem. Głowa jest szara, górna część klatki piersiowej, gardło i policzki są szaro-brązowe. Raczkujący obszar wokół oczu iu podstawy dzioba jest jasnożółty. Dziób jest czarny, a jego koniec jest lekki. Łapy są ciemnoszare. Tęczówka jest ciemnobrązowa.

Dystrybucja

Żyje w północno-zachodniej Argentynie, w Brazylii, Urugwaju i Paragwaju.

Styl życia

Zamieszkuje selwę, obrzeża lasu, mokradła, sawanny palmowe. Podstawą odżywiania są orzechy i inne pokarmy roślinne.

Zagrożenia i bezpieczeństwo

Siedliska są w większości niszczone w wyniku wycinki i wylesiania. Należy do rzadkich gatunków i jest chroniony przez prawo. Jest wymieniony w Czerwonej Księdze IUCN.

Cena

Inne gatunki z rodzaju „Hiacyntowa ara”:

  • Hiacyntowa ara (Anodorhynchus hyacinthinus)