Kakadu czubaty siarki (Cacatua galerita)

Klasyfikacja

Kingdom : Animals
Typ : struny
Klasa : Ptaki
Zamówienie : Papugi
Rodzina : Kakadu
Rodzaj : Kakadu

Wygląd

Jeden z największych przedstawicieli rodziny. Długość ciała 48–55 cm, skrzydła 29,5–39 cm; waga samca wynosi 810–920 g, samica 845–975 g. Główny kolor upierzenia jest biały z żółtawym odcieniem na spodzie ogona i piór muchowych. Spód piór ogona jest żółty. Grzbiet na głowie wąskich wydłużonych piór jest również żółty. Obszar nowotworowy wokół oczu jest biały. Dziób jest czarno-szary. Łapy są ciemnoszare. Samiec ma czarną tęczówkę, samica czerwono-brązową tęczówkę.

Dystrybucja

Żyje w południowo-wschodniej części Nowej Gwinei, na wschodzie i północy Australii, na wyspach Tasmanii i Kangura.

Styl życia

Zamieszkują ją lasy palmowe i eukaliptusowe, parki, ogrody, pola i sawanny z samotnymi wysokimi drzewami, zawsze niedaleko od wody. Stada tych ptaków zwykle liczą 60–80 sztuk. Uwielbiają pływać w deszczu. Nocleg w wysokich drzewach. Najbardziej aktywny wcześnie rano i późnym popołudniem. O świcie lecą do miejsca podlewania do najbliższego źródła wody. Gorący czas dnia spędza się w cieniu drzew. Wspinaj się idealnie na drzewa. W porównaniu z innymi gatunkami kakadu żyjącymi w Australii, dużego żółtego czubata kakadu nie można nazwać dobrym lotnikiem, przynajmniej na duże odległości. Jego lot jest gorszy nie tylko od wdzięcznego lotu wszystkich podgatunków czarnego kakadu, co wynika z dłuższego upierzenia skrzydeł i ogona tego ostatniego, ale także gorszy od lotu tak małych gatunków, jak różowy, mały i długo wystawiany kakadu, który może latać przez długi czas, tworząc jednolite silne i energiczne klapy. Duży żółty kakadu czubaty zwykle leci jakby niepewnie, wykonując asynchroniczne huśtawki, to jest na przykład jeden zamiatanie, a następnie kilka z rzędu, jak gdyby nerwowe huśtawki, następnie próba szybowania, ale jeśli powietrze nie jest wystarczająco rozgrzane, wówczas asynchroniczne huśtawki powtarza się w różnych odstępach czasu po dlaczego przez pewien czas ptak wciąż szybuje, a sekwencja ruchów skrzydeł znów się obraca. Dotyczy to lotów długodystansowych. Ale jeśli chodzi o loty z drzewa na drzewo, ze skały na skałę lub z jednej wysokiej konstrukcji na drugą, obraz radykalnie się zmienia. Oto duże bezkonkurencyjne osły z dużymi żółtymi kakadami. Robią niesamowite zwroty i piruety, jakby podczas zabawy latali na boki i zamach stanu, wykonując inne niesamowite akrobacje powietrzne. Szczególnie nadaje efekt zastosowanym sztuczkom, w punkcie kulminacyjnym, ogromny, jasnożółty grzebień. Jest to szczególnie ekscytujące, gdy arena staje się autostradą, przechodzącą między wysokimi drzewami. Wydaje się, że nawet chwila, a ptak złapie pędzącą wielotonową ciężarówkę ...

Ich głos zasługuje na szczególną uwagę. Z jakiegoś powodu uważa się, że mogą tylko ostro. Jednak tak nie jest: w ich „arsenale” znajduje się ogromna liczba dźwięków, które są dalekie od zawsze ostrych, które skomlą podczas zalotów, miauczenia podczas komunikacji i ogólnie syczący bełkot, ogólnie dla każdego przypadku, z własną tonacją i głośnością. Ale z reguły ostre okrzyki podczas lotu (jak na apel, a także odstraszanie jaszczurek lub innych wrogów) zapadają w pamięć przede wszystkim obserwatorom. Taki głos słychać na duże odległości. Mogą również wydawać dźwięki gwizdania i bulgotania.

Pierwsza połowa dnia spędzona jest na poszukiwaniu pożywienia, podczas gdy gorąca część popołudniowa spędzana jest na drzemce w gęstych liściach drzew. Pod wieczór są ponownie aktywowane i lecą, by „paść się” na łąkach i trawnikach. Żywią się głównie drzewami, czasem na ziemi. Na drzewach pastewnych mogą gromadzić się w dużych stadach (do kilkuset). Podstawą żywienia są owoce, orzechy (sosna), pąki, kwiatostany, jagody, kwiaty, nasiona i korzenie ziół, małe owady i ich larwy. Na niektórych obszarach rolniczych mogą denerwować rolników swoimi nalotami na pola. Ale duża część populacji mieszkającej na obszarach leśnych całkowicie udaje się jeść wszelkiego rodzaju owoce, orzechy i pąki roślin, podczas gdy ich głównym przysmakiem jest rdzeń i delikatne pędy traw. Każdego dnia pod koniec dnia na łąkach i trawnikach gromadzą się duże żółto-czubate kakadu i jak w miastach w parkach na trawnikach i jak roślinożercy karmią trawę godzinami.

Hodowla

Gniazda rozmieszczone są w zagłębieniach wysokich drzew (preferują eukaliptus) rosnących w pobliżu wody. Gniazdo znajduje się na wysokości 3,5-30 m. Przy braku odpowiednich drzew mogą gniazdować w szczelinach skał. Oboje rodzice biorą udział w budowie gniazda. W sprzęgle 1-2 jajka. Oboje rodzice inkubują jaja w ciągu dnia, a samice w nocy. Samiec spędza noc w pobliżu wejścia do gniazda. Po 30 dniach inkubacji pisklęta wykluwają się. Spędzają 10-12 tygodni w gnieździe, a następnie wylatują z niego, ale dorośli nadal je karmią i opiekują się nimi przez około 6 tygodni.

Spis treści

Te papugi są bardzo popularne wśród miłośników przyrody. Są szybko oswojone i mocno przywiązane do osoby. Te papugi nie mają dobrej zdolności do onomatopei. Ale są zdolne do różnych sztuczek, często można je zobaczyć w przedstawieniach cyrkowych. Oczekiwana długość życia do 50 lat.

Klasyfikacja

Widok obejmuje 4 podgatunki:

  • Cacatua galerita eleonora (Finsch, 1863)
  • Cacatua galerita fitzroyi (Mathews, 1912)
  • Cacatua galerita galerita (Latham, 1790)
  • Newt Cockatoo (Cacatua galerita triton) Temminck, 1849

Cena

Inne gatunki z rodzaju kakadu:

  • Wielki kakadu czubaty (Cacatua alba)
  • Kakadu czubaty siarki (Cacatua sulphurea, Plyctolophus sulphurea)
  • Kakadu długonooki (Cacatua sanguinea, Kakatoe sanguinea)
  • Kakadu Moluccan (Cacatua moluccensis)
  • Nosed Kakadu (Cacatua tenuirostris, Kakatoe tenuirostris)
  • Kakadu Salomona (Cacatua ducorpsii, Plyctolophus ducrops)
  • Filipiński Kakadu (Cacatua haematuropygia, Kakatoe haematuropygia)
  • Kakadu Goffin (Cacatua goffiniana, Cacatua goffini, Kakatoe goffini)