Czarnogłowa papuga (Nandayus nenday)

Klasyfikacja

Kingdom : Animals
Typ : struny
Klasa : Ptaki
Zamówienie : Papugi
Rodzina : Papugi
Podrodzina : Real Parrots

Wygląd

Długość ciała 30 cm, ogon 18 cm Główny kolor upierzenia jest zielony. Policzki, czoło, korona i gardło są czarne. Wokół oczu znajduje się biały obszar bez dekoracji. Wole i piersi zielono-niebieskie. Brzuch jest zielony. Upierzenie skrzydła jest czarno-niebieskie. Pióra ogona są jasnozielone. Pióra są niebieskie. Zielony ogon ma niebieskie krawędzie. Pióra ogona są powyżej oliwkowo-zielone, a poniżej szaro-brązowe. Nogi są czerwone u dołu i zielone u góry. Ogon jest długi.

Dystrybucja

Mieszka w Paragwaju, Brazylii, północnej Argentynie i południowo-wschodniej Boliwii. Istnieją również silne populacje z Florydy, Los Angeles i Karoliny Południowej sprowadzone do Ameryki Północnej oraz zdziczałe papugi czarnogłowe.

Styl życia

Dość często można obserwować małe stada tych papug żerujących na polach uprawnych lub w sadach. Na ziemi są to niezdarni spacerowicze, ale na gałęziach drzew i krzewów występują bardzo ruchliwe i zwinne ptaki. Utrzymany głównie na środkowym i górnym poziomie drzew. Tam znajdują żywność - owoce, nasiona i wegetatywne części roślin.

Hodowla

Zwykle gniazdują w małych grupach w zagłębieniach i często wybierają do tego celu samotne drzewa stojące na sawannie. W sprzęgle jest od 3 do 6 jaj. Po 25 dniach pojawiają się pisklęta, w wieku około 1,5 miesiąca, rzucają się i wylatują z gniazda.

Spis treści

Te bezpretensjonalne papugi dobrze zakorzeniają się w domu. Zostały sprowadzone do Europy w 1870 roku.

Cena