Czarnoskrzydły gołąb (Agapornis taranta)

Klasyfikacja

Kingdom : Animals
Typ : struny
Klasa : Ptaki
Zamówienie : Papugi
Rodzina : Papugi
Podrodzina : Real Parrots
Płeć : gołąbki

Wygląd

Jest to największy przedstawiciel rodzaju. Rozmiar dorosłego ptaka wynosi 17 cm, kolor trawiasto-zielony. Dziób, czoło i wąska obwódka wokół oczu są jaskrawoczerwone. Dolna część skrzydła i czubek są czarne, a pióra ogona zielone z czarnymi obwódkami. Samice i młode ptaki nie mają czerwonego koloru na głowach. Głowa kobiety jest zielona. Młode ptaki mają żółto-brązowy dziób.

Dystrybucja

Mieszka w Etiopii.

Styl życia

Zamieszkują górskie lasy deszczowe na wysokości 1500–3 300 m npm Staraj się unikać osad ludzkich. Zwykle trzymane w małych stadach liczących 8–10 ptaków. Żywią się owocami i nasionami dziko rosnących i uprawianych roślin, głównie karbii i jaworu.

Hodowla

Samica zajmuje się dostarczaniem materiału gniazdowego do gniazda, wkładając go do upierzenia z tyłu lub pod skrzydłami. Sprzęgło ma zwykle 4-6 jaj, które samica inkubuje przez 18-20 dni. Młodzi ludzie opuszczają gniazdo po 6-7 tygodniach i zaczynają samodzielnie jeść dość szybko, zwykle tydzień po wyjściu z gniazda.

Spis treści

Wprowadzony do Europy w 1906 roku. To bardzo towarzyska, energiczna i wesoła papuga. Dobrze dostosowuje się do zawartości woliery komórkowej.

Cena

Inne gatunki z rodzaju „Lovebirds”:

  • Collared Lovebird (Agapornis swindernianus)
  • Lovebird of Liliana (Agapornis lilianae)
  • Masked Lovebird (Agapornis personatus)
  • Gołąbek czerwony (Agapornis pullarius)
  • Gołąbek różowy (Agapornis roseicollis)
  • Siwogłowy Lovebird (Agapornis canus)
  • Black Cheeked Lovebird (Agapornis nigrigenis)
  • Lovebird Fishera (Agapornis fischeri)