Ara grubodzioba (Rhynchopsitta pachyrhyncha)

Klasyfikacja

Kingdom : Animals
Typ : struny
Podtyp : kręgowce
Klasa : Ptaki
Zamówienie : Papugi
Rodzina : Papugi
Podrodzina : Real Parrots

Wygląd

Długość ciała 40 cm. Kolor upierzenia jest zielony. Dolne pióra kryjące skrzydła są żółte, na zakładce skrzydła są czerwone, biodra tego samego koloru. W pobliżu oczu na czole są brązowe paski. Wosk i policzki nie są upierzone. Dziób jest duży czarny. Skrzydła są długie, ale nie sięgają końca ogona. Ogon jest schodkowy, w kształcie klina.

Dystrybucja

Żyje w środkowych i północno-zachodnich regionach Meksyku.

Styl życia

Przez długi czas nie było żadnych informacji na temat biologii tej papugi, aż w latach 1978-79 D. Lening i J. Shiflet przeprowadzili specjalne badania.

Zamieszkują górskie lasy sosnowe i wznoszą się w góry aż do wysokości 3500 m npm Zimą schodzą na wysokość około 1500 m npm Żywi się nasionami sosny.

Hodowla

Gniazduje od połowy czerwca do końca lipca, w zagłębieniach starych sosen na wysokości 2300-3000 m npm W sprzęgle 2-4 jaja. Samica inkubuje, młode opuszczają gniazdo po 7-9 tygodniach.

Spis treści

Bezpretensjonalne papugi. Trzymanie ich w domu jest łatwe; mogą żyć w niewoli przez długi czas.

Klasyfikacja

Widok obejmuje 2 podgatunki:

  • Rhynchopsitta pachyrhyncha pachyrhyncha
  • Rhynchopsitta pachyrhyncha terrisi

Niektórzy eksperci uważają je za odrębne gatunki. Oba podgatunki są wymienione w Czerwonej Księdze.

Cena