Banks Mourning Kakadu (Calyptorhynchus banksii, Calyptorhynchus magnificus)

Klasyfikacja

Kingdom : Animals
Typ : struny
Klasa : Ptaki
Zamówienie : Papugi
Rodzina : Kakadu
Rodzaj : Mourning Cockatoo

Wygląd

Długość ciała 63 cm, ogon 24 cm; waga 570–870 g. Samiec ma główny kolor czarny; środkowe pióra ogona są czarne, reszta z szerokim czerwonym paskiem pośrodku. Dziób jest ciemnoszary. Samice upierzenia są głównie brązowawo-czarne z dużą liczbą żółtych plam na głowie, szyi i średnich skrzydłach pokrywających pióra; pióra podbrzusza z jasnożółtymi krawędziami. Grzebień jest krótki, ogon długi. Dziób jest krótki, samiec jest ciemnoszary, a samica jest jasnoszary. Okrągły pierścień bez piór, czarny. Tęczówka jest ciemnobrązowa. Łapy są brązowo-szare.

Dystrybucja

Żyje w zachodniej, północnej i północno-wschodniej Australii.

Styl życia

Zamieszkują ją lasy, lasy eukaliptusowe, lasy przybrzeżne i górskie, tugai, sawanny, zarośla malga, lasy tropikalne. Przechowywać w parach lub w małych grupach. Żywią się nasionami, orzechami, owocami, kwiatami, owadami i ich larwami, zbożami, ziarnem, nektarem, jagodami. Żywią się koroną drzew, czasem na ziemi.

Hodowla

Gniazdują w zagłębieniach drzew eukaliptusowych i innych drzew, woląc rosnąć na brzegach rzek. Głębokość gniazda wynosi do 2 m. Gniazdo wyłożone jest pyłem drzewnym lub rozgryzionymi gałęziami. W sprzęgle 1-2 jajka. Samica inkubuje jaja przez 30 dni, a samiec ją karmi. Przeżyje tylko jedna laska. Pisklęta rozwijają się w wieku 75-96 dni, ale ich rodzice karmią je jeszcze przez około cztery miesiące.

Spis treści

Jeden z najrzadszych i najdroższych ptaków w niewoli. Oczekiwana długość życia ponad 100 lat.

Cena

Inne gatunki z gatunku „Mourning Cockatoo”:

  • Kakadu żałobnika brązowego (Calyptorhynchus lathami)
  • Kakadu żałobnika białego (Calyptorhynchus baudinii)
  • Kakadu żałobnika (Calyptorhynchus latirostris)
  • Kakadu żałobny (Calyptorhynchus (Zanda) funereus)