Kakadu żałobny (Calyptorhynchus (Zanda) funereus)

Klasyfikacja

Kingdom : Animals
Typ : struny
Podtyp : kręgowce
Klasa : Ptaki
Zamówienie : Papugi
Rodzina : Kakadu
Rodzaj : Mourning Cockatoo

Wygląd

Długość ciała 56–66 cm; waga do 900 g. Główny kolor upierzenia jest ciemnobrązowy, wierzchołki piór są białe. W obszarze ucha znajduje się biała lub żółta plama. Żółty pasek biegnie wzdłuż ogona i pociąga. Gołe łaty wokół oczu są różowe. Tęczówka jest ciemnobrązowa. Łapy są szaro-brązowe. Dziób jest ciemnoszary. Herb jest mały. U kobiety plamka w uchu jest bardziej wyraźna, dziób jest jasny, obszary wokół oczu są ciemnoszare.

Dystrybucja

Żyje w południowo-wschodniej i wschodniej Australii.

Styl życia

Żywią się głównie nasionami różnych drzew, larw owadów.

Hodowla

Samica i mężczyzna budują gniazdo w zagłębieniu drzewa, wyścielając je trocinami. Samica składa 1-2 jaja. Inkubuje sama, a samiec ją karmi. Zwykle przeżywa tylko jedna pisklę, pozostając pod opieką rodziców przez około 6 miesięcy.

Klasyfikacja

Widok obejmuje 3 podgatunki.

  • Calyptorhynchus funereus funereus (Shaw, 1794)
  • Calyptorhynchus funereus whiteae Mathews, 1912
  • Calyptorhynchus funereus xanthanotus Gould, 1838

Cena

Inne gatunki z gatunku „Mourning Cockatoo”:

  • Kakadu żałobnika brązowego (Calyptorhynchus lathami)
  • Kakadu żałobnika białego (Calyptorhynchus baudinii)
  • Kakadu żałobnika (Calyptorhynchus latirostris)
  • Banks Mourning Kakadu (Calyptorhynchus banksii, Calyptorhynchus magnificus)