Katerina's Big-Billed Parrot (Bolborhynchus lineola)

Klasyfikacja

Kingdom : Animals
Typ : struny
Klasa : Ptaki
Zamówienie : Papugi
Rodzina : Papugi
Podrodzina : Real Parrots
Rodzaj : Papugi grubodzioby

Wygląd

Długość ciała 16-17 cm, ogon 6 cm; waga 47-55 g. Główny kolor upierzenia jest szmaragdowo zielony, z żółtawym odcieniem dolnej części ciała. Ramiona są czarne, z czarnymi poprzecznymi paskami po bokach, w gardle i z tyłu głowy. Duże okrycia skrzydeł i górne dolne okrycia ogonów z czarnymi końcówkami w kształcie obramowania.

Dystrybucja

Żyje w zachodniej Panamie, południowym Meksyku, Gwatemali, Hondurasie, Nikaragui, Kostaryce, północnej Kolumbii, Wenezueli i Peru.

Styl życia

Zamieszkują lasy i góry na wysokości 2000 m npm Schodzą na ziemię, ale śpią wysoko na drzewach. Nie boi się zimna, może kąpać się w śniegu. Występuje w małych grupach od 6 do 30 osobników (czasami do 150 ptaków). Żywią się owocami, suchymi nasionami i larwami owadów. Wolę biegać niż latać.

Hodowla

Samica składa 2 do 5 jaj. Inkubuje przez około 4 tygodnie, w wieku około 1,5 miesiąca pisklęta wyskakują i wylatują z gniazda.

Spis treści

Po raz pierwszy w Europie papugi te zostały wprowadzone w 1886 roku. To bardzo miłe i łatwowierne ptaki. Stają się coraz bardziej popularne w Europie i Ameryce Północnej. Oczekiwana długość życia wynosi około 10 lat.

Klasyfikacja

Widok obejmuje 2 podgatunki.

  • Bolborhynchus lineola lineola (Cassin, 1853)
  • Bolborhynchus lineola tigrinus (Souance, 1856)

Cena

Inne gatunki z rodzaju „Papugi grubodzioby”:

  • Papuga dziobaka brązowego (Bolborhynchus aymara)
  • Papuga grubozielona (Bolborhynchus aurifrons)
  • Papuga z czerwoną twarzą (Fat-billed Papuga) (Bolborhynchus ferrugineifrons)