Orzeł Papuga (Psittrichas fulgidus)

Klasyfikacja

Kingdom : Animals
Typ : struny
Klasa : Ptaki
Zamówienie : Papugi
Rodzina : Papugi

Wygląd

Długość ciała 50 cm, skrzydła 31 cm; waga 690–800 g. Mają włosie przypominające włosie zakrywające głowę, dla którego otrzymali nazwę. Kolor upierzenia jest czarno-brązowy, jaśniejszy na piersi. Pokrywające pióra skrzydła, nadhvost i średnie muchy w kolorze czerwonym. Boki głowy nie są upierzone. Dziób jest czarny. Dziób jest bardzo wydłużony, lekko zakrzywiony i spiczasty. Nogi są niskie, ciemnoszare. Tęczówka jest ciemnobrązowa.

Dystrybucja

Mieszka w Papui Nowej Gwinei i zachodniej Nowej Gwinei (Indonezja).

Styl życia

Zamieszkują wilgotne górskie lasy tropikalne i podzwrotnikowe, podgórza, czasem płaskie i pagórkowate zarośla do 1000–2300 m npm. Mieszkaj w parach lub małych grupach do 20 osób. Głównym pożywieniem są owoce, jagody i różne nasiona.

Hodowla

W sprzęgle są 2 jajka.

Zagrożenia i bezpieczeństwo

Bardzo rzadkie gatunki. Istnieje niebezpieczeństwo wyginięcia. Powody: łapanie w celu sprzedaży, jedzenie, używanie wizerunków jako okupu panny młodej, jasne piórowe skrzydła były używane w rytualnych strojach rdzennej ludności Papui.

Spis treści

Oswajaj szybko i dobrze toleruj niewolnictwo.

Cena