Papuga odbijająca w górach nowozelandzkich (Cyanoramphus malherbi)

Klasyfikacja

Kingdom : Animals
Typ : struny
Klasa : Ptaki
Zamówienie : Papugi
Rodzina : Papugi
Podrodzina : Real Parrots
Rodzaj : Jumping Parrots

Wygląd

Długość ciała 23 cm Kolor upierzenia jest ciemnozielony, po stronie brzusznej ma jaśniejszy odcień. Korona i czoło jaskrawoczerwone z metalicznym połyskiem. U mężczyzn dziób jest znacznie większy niż u kobiet; dziób jest niebieski.

Dystrybucja

Mieszka w Nowej Zelandii w północnej części Wyspy Południowej.

Styl życia

Zamieszkuje lasy alpejskie strefy alpejskiej.

Hodowla

W sprzęgle od 5 do 6 jaj. Pisklęta opuszczają gniazdo po 35-40 dniach.

Zagrożenia i bezpieczeństwo

Wielkość populacji nie jest znana; spotkania tych ptaków są bardzo rzadkie. W Nowej Zelandii jest chroniony prawem. Jest wymieniony w Czerwonej Księdze jako gatunek zagrożony.

Niektórzy eksperci uważają, że ta papuga nie jest gatunkiem niezależnym, a jedynie przebarwieniem skaczącej papugi (Cyanoramphus auriceps). Badania okazów muzealnych potwierdziły ten pogląd.

Cena

Inne gatunki z rodzaju „Skaczące papugi”:

  • Skacząca czerwona papuga (Cyanoramphus novaezelandiae)
  • Antipod Jumping Parrot (Cyanoramphus unicolor)
  • Skacząca papuga (Cyanoramphus auriceps)