Nocna papuga (Geopsittacus occidentalis, Pezoporus occidentalis)

Klasyfikacja

Kingdom : Animals
Typ : struny
Klasa : Ptaki
Zamówienie : Papugi
Rodzina : Papugi
Podrodzina : Real Parrots

Wygląd

Silna budowa, niewielki rozmiar (około 24 cm długości) i dyskretne upierzenie. Kolorystyka jest żółtawo-oliwkowa z łuszczącym się czarnym wzorem, brzuch jest żółty. Ogon jest stosunkowo krótki.

Dystrybucja

Żyje w środkowych i zachodnich regionach Australii.

Styl życia

Zamieszkuje skaliste suche półpustynie. Aktywny w nocy. Zwykle latają na krótkim dystansie. Gdy zapada noc, lecą w poszukiwaniu jedzenia i miejsca do podlewania. Żywią się głównie nasionami kłujących krzewów. Nocna papuga pozostaje jednym z najbardziej nieuchwytnych i tajemniczych ptaków na świecie, niewiele osób mogło ją zobaczyć.

Hodowla

Budują gniazda w grubych, kolczastych krzakach kilka centymetrów od ziemi. Samica składa do 5 jaj.

Zagrożenia i bezpieczeństwo

Gatunek ten był dość liczny w XIX wieku. Szacowanie wielkości populacji jest obecnie przedmiotem kontrowersji. Niektórzy badacze uważają, że papuga zniknęła w wyniku drapieżnictwa psów i kotów, inni zaś, że populacja nie jest zagrożona. Ostatni raz został odkryty przez naukowców w odległych częściach Queensland w 1990 roku. Wcześniej w 1979 r. Grupa naukowców z Muzeum Australii Południowej obserwowała stado ptaków w północnej Australii Południowej. Od 1937 r. Objęty ochroną, wymieniony w Czerwonej Księdze.

Międzynarodowa Czerwona Księga.

Cena