Papuga meksykańska (Forpus cyanopygius)

Wygląd

Długość ciała 13 cm Kolor upierzenia jest zielony, w dolnej części ciała połysk malachitowy. Boki głowy, czoła i gardła są żółtawe. Dolne osłony skrzydeł i wtórne pióra skrzydeł w kolorze niebieskim. Młode ptaki, podobnie jak samice, nie mają niebieskiego koloru.

Dystrybucja

Mieszkają w północno-zachodniej i zachodniej części Meksyku.

Styl życia

Żyją w stadach w subtropikalnych i tropikalnych suchych lasach. Żywią się różnymi nasionami, jagodami, owocami, młodymi pędami roślin, jedzą owady i larwy.

Hodowla

W sezonie lęgowym tworzą pary. Gniazduj w zagłębieniach drzew. Samica składa do 4 jaj. Samica inkubuje mur, mężczyzna przynosi jej jedzenie. Samiec wykluły się po 3 tygodniach również karmi pisklęta.

Klasyfikacja

Widok obejmuje 2 podgatunki:

  • Forpus cyanopygius cyanopygius (Souance, 1856)
  • Forpus cyanopygius insularis (Ridgway, 1888)

Cena

Inne gatunki z rodzaju „Papugi”:

  • Papuga żółta (Forpus xanthops)
  • Papuga zielona (Forpus passerinus)
  • Lekcja Wróbel (Forpus coelestis)
  • Papuga Spectacled (Forpus conspicillatus)
  • Papuga czarnogłowa (Forpus sclateri)