Mała ara hiacyntowa (Anodorhynchus leari)

Wygląd

Kolor kobaltowy niebieski. Skrzydła są trochę ciemniejsze. Głowa, klatka piersiowa i brzuch z zielonym odcieniem. Nagi obszar wokół oczu iu podstawy żuchwy jest jasnożółty. Undail i underwing są czarniawe. Dziób jest czarny. Łapy są ciemnoszare. Tęczówka jest ciemnobrązowa.

Dystrybucja

Zasięg jest ograniczony do małego i niedostępnego obszaru w północno-wschodniej części stanu Bahia (Brazylia).

Styl życia

Zamieszkuje otwarte i półotwarte pokrycia leśne, w pobliżu piaskowców na wysokości 500–800 m npm

Zagrożenia i bezpieczeństwo

Niezwykle rzadki, zagrożony wyginięciem. Pod koniec XX wieku na wolności było 70-200 osobników, podzielonych na 2 populacje. Powody: polowanie, pułapki, utrata dziewiczej przyrody.

Cena