Ara czerwonobrzucha (Orthopsittaca manilata)

Klasyfikacja

Kingdom : Animals
Typ : struny
Klasa : Ptaki
Zamówienie : Papugi
Rodzina : Papugi
Podrodzina : Real Parrots

Wygląd

Długość ciała 45-50 cm, ogon 23 cm; waga 370 g. Kolorystyka ciemnozielona, ​​głowa z niebieskawym odcieniem. Górna część pleców jest oliwkowozielona, ​​klatka piersiowa i gardło są szaro-zielone. Na brzuchu jest duża czerwono-brązowa plama. Ogon jest powyżej oliwkowo-zielony, a wnętrze jest żółto-zielone. Na skrzydłach i na ich zakładce poszwy mają niebieski odcień. Pióra są niebiesko-zielone. Dziób jest czarny, policzki są białe. Tęczówka jest ciemnobrązowa.

Dystrybucja

Mieszka w Brazylii, Kolumbii, południowej Wenezueli, Gujanie, Peru i we wschodnim Ekwadorze.

Styl życia

Zamieszkuje tropikalne lasy deszczowe. Żywią się głównie owocami palmowymi, owocami i innymi pokarmami roślinnymi. Często latają, aby nakarmić gaje palmowe i plantacje kukurydzy.

Spis treści

Dosyć rzadko trafia do Europy małymi partiami. Wychowane przez człowieka od najmłodszych lat stają się bardzo czułymi i oswojonymi ptakami. Jednak ze względu na silny dziób i głośny, ostry głos pojawiają się pewne trudności, gdy są trzymani w niewoli.

Cena