Kakadu Goffin (Cacatua goffiniana, Cacatua goffini, Kakatoe goffini)

Klasyfikacja

Kingdom : Animals
Typ : struny
Klasa : Ptaki
Zamówienie : Papugi
Rodzina : Kakadu
Podrodzina : White Cockatoo
Rodzaj : Kakadu

Wygląd

Jeden z najmniejszych członków rodziny. Jego rozmiar nie przekracza 30 cm; waga - 300-400 g. Kolor upierzenia jest biały, uzda jasnoróżowa, wewnętrzna strona muchy i pióra ogona jasnożółte. Herb jest okrągły, z małych piór w kolorze czerwonym. Bezmyślny obszar wokół oczu jest niebieski lub jasnoszary. Jasnopomarańczowa smuga przechodzi przez czoło między oczami. Dziób jest jasny, w kolorze kości. U kobiet tęczówka jest czerwono-brązowa, u mężczyzn - czarna.

Dystrybucja

Żyje na wyspie Tanimbar (Indonezja).

Styl życia

Zamieszkują podzwrotnikowe i tropikalne lasy na dużych wysokościach.

Hodowla

Gniazduj w zagłębieniach drzew. W sprzęgle 2-3 jajka. Oboje rodzice wykluwają się z jaj: kobieta w nocy, samiec w ciągu dnia.

Zagrożenia i bezpieczeństwo

Jest wymieniony w Międzynarodowej Czerwonej Księdze.

Spis treści

Jest to bardzo popularny rodzaj kakadu, który długo i bardzo często był trzymany w niewoli. Kiedy są samotni i sparowani, szybko przyzwyczajają się do osoby i oswajają. O zmroku i świcie krzyczą bardzo głośno i nieprzyjemnie.

Cena

Inne gatunki z rodzaju kakadu:

  • Wielki kakadu czubaty (Cacatua alba)
  • Kakadu czubaty siarki (Cacatua galerita)
  • Kakadu czubaty siarki (Cacatua sulphurea, Plyctolophus sulphurea)
  • Kakadu długonooki (Cacatua sanguinea, Kakatoe sanguinea)
  • Kakadu Moluccan (Cacatua moluccensis)
  • Nosed Kakadu (Cacatua tenuirostris, Kakatoe tenuirostris)
  • Kakadu Salomona (Cacatua ducorpsii, Plyctolophus ducrops)
  • Filipiński Kakadu (Cacatua haematuropygia, Kakatoe haematuropygia)