Papuga uszata (Ognorhynchus icterotis, Aratinga icterotis)

Klasyfikacja

Kingdom : Animals
Typ : struny
Klasa : Ptaki
Zamówienie : Papugi
Rodzina : Papugi
Podrodzina : Real Parrots

Wygląd

Długość ciała 40-42 cm, kolorystyka zielona z żółtawym odcieniem w dolnej części ciała. Uzda, czoło, policzki i okolica przyuszna żółtawo-zielona. Wewnątrz pióra ogona są jasno czerwono-brązowe, na zewnątrz zielone. Górna strona piór na końcach jest czarniawa. Górna część dzioba jest czarniawa, żuchwa i czubek są lekkie.

Dystrybucja

Zamieszkały z Kolumbii do Ekwadoru, obecnie z terytorium Ekwadoru, prawdopodobnie zniknął.

Styl życia

Zamieszkują lasy podzwrotnikowe i umiarkowane lasy na zboczach Andów na wysokości 2000–3000 m npm Kolonie tych papug znaleziono na plantacjach palm woskowych (Ceroxylon quindiuense).

Hodowla

Gniazduje w pustych pniach palm, zwykle na wysokości 25-30 metrów nad poziomem morza. Gniazdo jest używane przez papugę przez całe życie. Często wraca do gniazda po ataku ludzi, ułatwiając w ten sposób pułapkę. W niewoli papuga nie żyje długo.

Zagrożenia i bezpieczeństwo

W ostatnich latach znane były tylko niektóre pary. W zaktualizowanej czerwonej księdze w 2010 r. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody wymieniła aratinga uszata na liście gatunków zagrożonych (jest to średnia z siedmiu zagrożonych gatunków zgodnie z klasyfikacją Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody).

Cena