Johnston Lorikeet (Trichoglossus johnstoniae)

Wygląd

Długość ciała 20 cm.

Dystrybucja

Endemiczny z wyspy Mindanao (Filipiny).

Styl życia

Zamieszkuje górskie lasy deszczowe na wysokości od 1000 do 2500 m npm W nocy ptaki schodzą na równiny, a wraz ze wschodem słońca znów odlatują w góry.

Hodowla

Gniazdują w dziuplach dzięciołów, gdzie samica składa 2 jaja i inkubuje je przez około 6 tygodni.

Cena

Inne gatunki z rodzaju „Lorikeet”:

  • Cherry Red Lorikeet (Trichoglossus rubiginosus)
  • Żółtogłowy Lorikeet (Trichoglossus euteles)
  • Żółto-zielony lorikeet (Trichoglossus flavoviridis)
  • Wielokolorowy Lorikeet (Trichoglossus haematodus)
  • Zdobione Lorikeet (Trichoglossus ornatus)
  • Lorikeet łuskowaty (Trichoglossus chlorolepidotus)