Kakadu żałobnika brązowego (Calyptorhynchus lathami)

Klasyfikacja

Kingdom : Animals
Typ : struny
Klasa : Ptaki
Zamówienie : Papugi
Rodzina : Kakadu
Rodzaj : Mourning Cockatoo

Wygląd

Długość ciała 48 cm, ogon 25 cm; waga około 600 g. Zabarwienie upierzenia w odcieniach brązu i czerwieni. Głowa, spód ciała i boki są brązowe. Plecy i skrzydła są ciemnobrązowe. Na ogonie z góry znajduje się podłużny pasek czerwieni, czerwieni i pod ogonem. Obszary wokół oczu są czarne. Tęczówka jest brązowa. Łapy są szare. Dziób jest ciemny. Samica jest mniejsza, dziób jest jaśniejszy, ma żółte pióra na głowie i skrzydłach oraz żółty pasek na ogonie.

Dystrybucja

Żyje we wschodniej Australii.

Styl życia

Zamieszkują ją otwarte lasy i lasy, kazuaryna i lasy iglaste. Zwykle żywią się nasionami casusarina, eukaliptusa, owadów i larw, robaków i owoców.

Hodowla

Gniazduj w zagłębieniach.

Klasyfikacja

Widok obejmuje 3 podgatunki.

  • Calyptorhynchus lathami erebus Schodde i IJ Mason, 1993
  • Calyptorhynchus lathami halmaturinus Mathews, 1912
  • Calyptorhynchus lathami lathami (Temminck, 1807)

Cena

Inne gatunki z gatunku „Mourning Cockatoo”:

  • Kakadu żałobnika białego (Calyptorhynchus baudinii)
  • Kakadu żałobnika (Calyptorhynchus latirostris)
  • Banks Mourning Kakadu (Calyptorhynchus banksii, Calyptorhynchus magnificus)
  • Kakadu żałobny (Calyptorhynchus (Zanda) funereus)