Szlachetna zielono-czerwona papuga (Eclectus roratus, Lorius roratus)

Klasyfikacja

Kingdom : Animals
Typ : struny
Klasa : Ptaki
Zamówienie : Papugi
Rodzina : Papugi
Podrodzina : Real Parrots

Wygląd

Długość ciała 35-40 cm; waga do 450 g. Kolorystyka mężczyzn i kobiet jest bardzo zróżnicowana. U mężczyzn główny kolor jest zielony z niebieskim odbiciem na szczytach skrzydeł, a pod skrzydłami krawędzie skrzydeł są niebiesko-niebieskie, pokrowce na ogony są żółto-zielone, podwozia i boki są czerwone. Dziób jest wielokolorowy: górna szczęka jest czerwona i błyszcząca, czubek jest żółty, dolna szczęka jest czarna. Tęczówka jest pomarańczowa. Nogi są szare. W upierzeniu samicy dominuje kolor czerwono-wiśniowy. Krawędź skrzydła, dolna część klatki piersiowej i brzuch są niebiesko-fioletowe. Ogon jest czerwony, obszyty żółtym paskiem. Bielizna i bielizna są czerwone. Wokół oczu jest niebieski pierścień. Dziób jest czarny. Tęczówka jest żółtawa. Nogi są niebieskawe. Przez długi czas ornitologowie uważali nawet samce i samice za różne gatunki.

Dystrybucja

Mieszka na północy Australii (Półwysep Cape York), South Moluccas, Wyspy Salomona i Nową Gwineę.

Styl życia

Zamieszkują gęste lasy tropikalne na wysokości 600-1000 m npm Częściej prowadzą samotny styl życia, ale stada również się znajdują. Żywi się owocami, nasionami, soczystymi pąkami, kwiatami i nektarem.

Hodowla

Gniazdują w zaroślach lasu, w zagłębieniach wysokich drzew, położonych na wysokości 20–30 m nad ziemią. Samice hodowlane nigdy nie opuszczają okolic gniazda. Już miesiąc przed rozpoczęciem murowania wspinają się w zagłębienia i przez większość czasu siedzą tam, wystając jasnoczerwoną głowę lub całą górną część ciała. W sprzęgle 2 jaja samice inkubują przez 26 dni. Samce spędzają znaczną część czasu na zbieraniu pokarmu dla samicy, a następnie dla piskląt. Samce nie mają wstępu do zagłębienia - zabierając przyniesione jedzenie, sama kobieta rozdziela je między pisklęta.

Spis treści

W Europie pojawił się w połowie XIX wieku. To dość spokojne papugi flegmatyczne. W domu są dość szybko oswojone. Niektórzy z nich mogą nawet nauczyć się „mówić”, ale są głównie trzymani za piękno upierzenia. Oczekiwana długość życia wynosi 40-50 lat. Rzadko się rozmnażają.

Klasyfikacja

Obejmuje 6-12 podgatunków.

  • Eclectus roratus aruensis GR Szary, 1858 - długość ciała 37 cm, rozmieszczony na wyspach Aru.
  • Eclectus roratus biaki (Hartert, 1932) - długość ciała 35 cm. Być może jest to odmiana Eclectus r. polichlory.
  • Eclectus roratus cornelia Bonaparte, 1850 - długość ciała 37 cm. Sumba
  • Eclectus roratus macgillivrayi Mathews, 1913 - długość ciała 40 cm, rozmieszczona na wschodzie półwyspu Cape York (północna Australia).
  • Eclectus roratus polychloros (Scopoli, 1786) - długość ciała 37 cm, rozmieszczone w Nowej Gwinei, wyspach Salavati, Batanta, Waigeo, Kai, Trobrian, D'Antrkasto i archipelagu Luizjany.
  • Eclectus roratus riedeli Meyer, 1882 - długość ciała 33 cm, rozmieszczona na wyspach Tanimbar.
  • Eclectus roratus roratus (Muller, 1776) - długość ciała 35 cm, rozmieszczone na wyspach Buru i Seram (Moluccas).
  • Eclectus roratus solomensis (solomonensis) Rothschild & Hartert, 1901 - długość ciała 37 cm, dystrybuowany na Wyspach Salomona, Archipelagu Bismarcka i na Wyspach Admiralicji.
  • Eclectus roratus vosmaeri (Rothschild, 1922) - długość ciała 38 cm, rozmieszczona na północnych i środkowych wyspach Moluccan: Halmacher, Morotai, Batjan, Ob, Damar, Mare i Kayao.
  • Eclectus roratus westermani - długość ciała 33 cm Znany tylko w 11 egzemplarzach w muzeum (5 mężczyzn i 6 kobiet). Niektórzy badacze sugerują, że jest to hybryda między Eclectus r. voesmaeri i Eclectus r. roratus lub Eclectus r. riedeli.

Cena