Kakadu żałobnika białego (Calyptorhynchus baudinii)

Klasyfikacja

Kingdom : Animals
Typ : struny
Podtyp : kręgowce
Klasa : Ptaki
Zamówienie : Papugi
Rodzina : Kakadu
Rodzaj : Mourning Cockatoo

Wygląd

Długość ciała 56 cm, długość skrzydła 38 cm; waga do 800 g. Kolor upierzenia jest czarno-brązowy z zielonkawym odcieniem, wszystkie pióra są otoczone biało-żółtym. W obszarze ucha znajduje się biała plama, od której papuga ma swoją nazwę. Na ogonie jest poprzeczny pasek również biały. Herb na głowie składa się z szerokich piór. Dziób jest bardzo szeroki, znacznie przekracza długość; mężczyzna jest czarny, kobieta jest w kolorze kości.

Dystrybucja

Mieszka w południowo-zachodniej Australii.

Styl życia

Zamieszkuje lasy eukaliptusowe i zarośla marra. Przechowywać małe (10–30 osób) i duże szkoły (do kilku tysięcy osób). Do niedawna jedli solidne owoce Banksii (Banksia). Obecnie jedzą nasiona nadmorskiej sosny, zachodnio australijskie i wielokolorowe drzewa eukaliptusowe, jabłka i gruszki, nasiona i kwiaty marry, nektaru i larw owadów. Często napadają sady. Kiedy uciekają, wydają ostry okrzyk „wii-la”.

Hodowla

Para powstaje na całe życie. Gniazduje w zagłębieniach eukaliptusa i marry. W sprzęgle są 1-2 jajka, ale rodzice karmią tylko jedno pisklę. Drugi zwykle umiera w ciągu 48 godzin po urodzeniu. Pisklę rozwija się przez 10-11 tygodni, ale trzyma się blisko swoich rodziców przez cały rok (do następnego sezonu lęgowego).

Zagrożenia i bezpieczeństwo

W naturze nie ma więcej niż 10-15 tysięcy osób.

Spis treści

Oczekiwana długość życia w niewoli wynosi do 50 lat.

Cena

Inne gatunki z gatunku „Mourning Cockatoo”:

  • Kakadu żałobnika brązowego (Calyptorhynchus lathami)
  • Kakadu żałobnika (Calyptorhynchus latirostris)
  • Banks Mourning Kakadu (Calyptorhynchus banksii, Calyptorhynchus magnificus)
  • Kakadu żałobny (Calyptorhynchus (Zanda) funereus)